1. De Begroeting!


Ja met uitroepteken!

De begroeting van de klant is zo’n mooi contactmoment.

  • Je “mag” contact maken want de klant komt de winkel binnen, maak daar gebruik van!
  • Kijk en observeer de klant, is het een klant die eerst wil rondkijken of is het een klant met een gerichte vraag?
  • Het contact dat je bij een begroeting maakt, geeft je al veel informatie.

En alsjeblieft, doe dit op een aardige en vriendelijke manier! Hoe vaak ben ik wel niet een winkel binnengekomen waar de medewerker met zijn handen in zijn zak en een kauwgum in zijn mond bezig was (niet met een klant) en mij amper zag staan. Je kunt je voorstellen dat ik me niet welkom voelde……..

Actief en Klantgericht! Wees oprecht blij dat je een klant binnenkrijgt. Dit is je kans! Deze klant had ook naar een concurrent van je kunnen gaan. Maar nee, deze klant heeft voor jou gekozen!! Waardeer dit met een glimlach en een uitnodigende houding! Wees vooral niet opdringerig. Kijk goed wat een klant gaat doen na je begroeting.

  • a. Klant loopt direct naar een artikel om het te bekijken
  • b. Klant loopt om zich heen kijkend door de winkel
  • c. Klant komt naar jou toe

Situatie a.

Blijkbaar weet de klant wat hij wil. Hij is waarschijnlijk al eerder in de winkel geweest en komt nu om wellicht de knoop door te hakken en het product te kopen. Blijf alert. Ga niet uit het zicht van de klant. Blijf de klant observeren. De kans dat deze klant dadelijk jouw hulp nodig heeft is namelijk vrij groot. Tip van mij, probeer contact met de klant te maken door spontaan iets over het product dat de klant in zijn hand heeft te vertellen. Bijvoorbeeld: “Die jeans hebben we ook in 2 andere kleuren” “Het is een low waist model”. Op dat moment sluit je aan bij de klant. Je bent samen gericht op hetzelfde product. Dat schept een band en dat is prettig. De kans dat de klant nu verder met jou in contact gaat is vrij groot. Als dit zo is ga je naar mijn volgende hoofdstuk “Inventariseren”. Als de klant verder geen contact met jou wil op dat moment, laat hem dan met rust. Ga er zeker niet opdringerig bij staan. Niks irritanter dan dat. Blijf wel in de buurt en zorg dat je paraat bent als de klant je nodig heeft. Blijkbaar wil de klant eerst zichzelf overtuigen of het product aansluit bij zijn wensen alvorens jij erbij komt. Verstoor dit proces niet.

Situatie b.

De kans is groot dat deze klant nog niet eerder bij jou in de winkel is geweest. De klant oriënteert zich eerst hoe de winkel is ingedeeld en waar hij of zij moet zijn. Je zou geneigd kunnen zijn om er gelijk op af te stappen. Mijn advies: doe dit niet! Zorg dat je in het zicht bent van de klant. Begroet hem of haar vriendelijk en laat het daar even bij. Tip van mij: Als je de klant even hebt laten rondkijken loop je naar de klant toe en zeg je spontaan: “Welkom bij ……, leuk dat u bij ons binnen komt! In onze winkel hebben we de dameskleding aan de linkerkant hangen en de herenkleding aan de rechterkant”. “Kijkt u lekker even rond en als u vragen hebt wil ik die graag voor u beantwoorden”. Op deze manier heb je het ijs gebroken en is de drempel voor de klant om jou een vraag te stellen niet meer zo hoog. Maak gebruik van situaties als deze om contact te maken. Naderhand naar de klant toestappen is lastiger, de klant heeft al veel onderzoek zelf gedaan en ziet jou dan niet direct als een aanvulling op zijn of haar winkelbezoek. Je zult je dan veel meer moeten bewijzen.

pastedGraphic.png

Situatie c.

De klant weet waarschijnlijk wat hij wil en komt rechtstreeks naar jou toe. Begroet deze klant zeer vriendelijk met een glimlach! Stel een open vraag:

“Waar kan ik u mee van dienst zijn?”

Luister aandachtig wat de klant wil of zoekt. Als je geen antwoord weet op de vraag van de klant, ga geen antwoord verzinnen. Zeg eerlijk “ik kan u hier geen antwoord op geven, als u een moment heeft vraag ik dit aan mijn collega”. Als je de klant wel kunt helpen, doe dit op een vriendelijke en behulpzame manier. Vergeet niet: de klant had dit product waarschijnlijk ook via een web shop of bij een collega kunnen kopen!!! Wees dankbaar!!! Tip van mij: De klant weet wat hij wil, kijk of je nog een bijproduct kunt verkopen. “Bij deze jeans hebben we nog een leuk shirtje dat in de aanbieding is, zal ik het u even laten zien?” Het kan overigens geen kwaad om ook bij deze klant nog te inventariseren of het product van zijn keuze ook echt aansluit bij zijn klantenwensen. Zie hoofdstuk “Inventariseren”

 1,098 total views,  1 views today

error: Content is protected !!